DSC_0043Flyt uppstår när vi har genomför aktiviteter som leder mot tydliga och meningsfulla mål och som är lagom svåra. Är de för lätta blir vi uttråkade. Är det för svåra skapar de ångest. Det är vår upplevelse som räknas.

När något känns för svårt tappar vi greppet. Så hur kan vi bära oss åt för att gör det svåra greppbart? Jag har ett knep som består av två viktiga delar.

Först, att dela upp det svåra i mindre delar. Ju svårare uppgift desto mindre bit i taget. Uppgiften ska vara så liten att den ryms inom 4 cm * 4 cm. Det är en väldigt liten fotoram. Jag har till och med skaffat mig en liten ram som jag plockar fram när jag har svårt att fokusera på en liten greppbar del av ett större problem.

Nummer två, jobba bara med en del i taget. Jag riktar all min uppmärksamhet och energi mot “problemet i ramen”, allt annat lämnar jag där hän. Detta är den största utmaningen, i alla fall för mig. Ramen hjälper mig att stänga ute det som kommer sedan – det skapar en tydlig avgränsning för min mentala energi.

För att skapa lite press framåt ställer jag ibland klockan. Jag får kanske 12 minuter att jobba med problemet. När jag väl kommit igång brukar det gå lättare och när klockan ringer vill jag för det mesta inte sluta.

Så bryt ner – fokusera på en sak i taget – sätt ramar – ta ett steg, sedan nästa och nästa.

Lycka till!