Hållbarhet

Jag vill vara en ”hållbarhets-junkie”. Kan ju låta töntigt, men jag vill verkligen ta som vana att ta hänsyn till hur mina beslut påverkar min omgivning, både nu och i framtiden. Även om jag vill så kommer jag hela tiden på mig själv med att fatta beslut som inte riktigt möter min standard för hållbarhet.

Man kan göra hållbarhet hur krångligt eller lätt som man själv önskar. Bland de första jag lyssnade på och inspirerades av var det Naturliga steget och deras fyra principer för hållbar utveckling. De säger:

I det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk....
1. ….koncentrationsökning av ämnen från berggrunden (t ex fossilt kol och tungmetaller).
2. ….koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion (t ex NOx, hormonstörande ämnen, m.m).
3. ….undanträngning med fysiska metoder (t ex från trafikinfrastruktur, skogsskövling, överfiske m.m) .

Och, i det samhället hindras inte människor systematiskt…
4. ….från att tillgodose sina behov (t ex via missbruk av politisk och ekonomisk makt).

Imponerande! Men, hur ska jag komma ihåg att tänka på allt det där när jag fattar mina beslut? Hur kan jag göra detta lite enklare att leva efter?

Alldeles nyligen påmindes jag om ett föredrag av William McDonough, arkitekt och designer, som jag hörde för några år sedan.  Han talar om och om igen om att bry sig om ALLA barn, ALLA arter för ALLA tider. För mig blev det mycket enklare. Jag kan se det för mitt inre och ta lättare göra hållbara val i mina vardagsbeslut.

Detta handlar i realiteten om vad jag tycker är mitt ansvar och vad jag ska ta hänsyn till. Visst känns det naturligt att ta hänsyn till mina nära och kära, de jag arbetar med, lagar och förordningar, kanske också de sociala regler som gäller här och nu. McDonough utmanar oss att vidga den zonen för vad vi anser angår oss, både till att omfatta fler levande varelser och en längre tid. Spännande men ovant och lite ansträngande. När det steget känns naturligt kan jag kalla mig en ”hållbarhets-junkie”.

Detta inlägg är publicerat i Reflektioner och taggat , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.