Katastrofen i Haiti hade inte behövt ske

februari 2010

Det har gått en månad sedan marken skakade i Haiti. Skalvet mätte 7,0 på momentmagnitudskalan. Hus och vägar rasade, människor stängdes in under rasmassorna. Så många som 220.000 beräknas ha dött och långt många fler har förlorat sina hem. Efter skalvet bröt kaos ut och vi kunde läsa om plundring och våld som om konsekvenserna av skalvet inte var illa nog. Världen mobiliserade och kom till haitiernas hjälp. Tack gode Gud för det!

Vi kan inte kontrollera eller förhindra jordbävningar. Men vi kan förhindra hundra tusentals människor dör eller skadas, förlorar sin hem eller blir föräldralösa.

Den 17 oktober 1989 drabbades San Francisco med omnejd av en större jordbävning som mätte 6,9. 63 dog, 3.757 skadades och 3.000-12.000 blev hemlösa.

Konsekvenserna av skalvet i Haiti är uppenbarligen onödigt omfattande. Om hus och vägar i Haiti var byggda efter motsvarande normer som i San Francisco hade konsekvenserna av skalven i januari varit långt mindre förödande. Skillnaden mellan Haiti och USA handlar om välstånd och samhällsstruktur. I Haiti finns inte de byggnormer som Kalifornien har satt upp. Och även om det gjorde det saknas i de allra flesta fall resurser för att följa dem.

Haitierna behöver vår hjälp akut för att lindra nöden efter katastrofen. Men det räcker inte. Det blir minst lika viktigt med stöd för att bygga upp landet igen.
Hur kan vi gå vidare till ett nytt sätt att förhålla oss till livet och inte återgå till "business as usual"?

Det finns också andra områden i världen där en katastrof ännu inte är ett faktum. Vi skulle kunna bidra till en bättre värld om vi kan vidga våra vyer och låta vår generositet få utrymme att verka förebyggande.

Detta inlägg är publicerat i Reflektioner och taggat , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.