Agila angreppssätt har relativt få och till synes enkla strukturer, vilket ger stort utrymme för att agera fritt inom de givna ramarna. Det betyder samtidigt att det krävs träning för att bemästra angreppssättet, och utan det uppnås inte dess fulla potential för organisationen. Så hur bemästrar man ett angreppssätt? Jag vill peka ut fem områden:
Instruktion / vägledning
Förmågan att använda ett agilt angreppssätt utvecklas bäst genom att göra; göra under vägledning av de som är mer erfarna. Eftersom detta handlar om utforskande blir varje situation i någon mening unik, samtidigt som erfarenhet är värdefull för att navigera i det okända. Se på teamsammansättningen så att erfarna blandas med mindre erfarna; det kan dessutom bli en bra kombination av erfarenhetens visdom med “ung” entusiasm och energi.
Övning
Se varje tillfälle där agila metoder används som ett övningstillfälle, förutom som ett sätt att skapa ett resultat för ett specifikt problem. Utvärdera inte bara resultatet utan reflektera över och ta feedback på hur den egna och teamets insats förde frågan framåt och vad som kan förbättras. Låt utvärderingen avse såväl den gemensamma förmågan som den individuella insatsen. På vilket sätt bidrar var och en till uppgiften, till teamets samverkan osv.
Ödmjukhet
I den agila metoden vinner alla på att se sig själva som studenter snarare än experter. Var villig att prova och lär. Var ödmjuk inför uppgiften, inför andras kompetens och erfarenhet, olika synsätt och perspektiv. Två viktiga frågor är: Vad kan jag lära mig? Hur kan jag stå till tjänst?
Avsiktlighet
Det är skillnad på att utföra en uppgift med avsikt och att utföra den mekaniskt. Med engagemang, energi och avsikt uppnås bättre resultat. För att agera avsiktligt förutsätts närvaro och uppmärksamhet.
Utmana gränser
Testa gränser där det är säkert. Det är bara genom att utmana befintliga synsätt som vi kan upptäcka något nytt. I detta ligger att ha mod att visa sig sårbar, att se och erkänna sina eventuella tillkortakommanden och att utstå det okända – det bör upplevas som spännande att inte veta var utvecklingsarbetet kommer ta vägen.